Konkurranseregler

Aksjon aluminium er en nasjonal konkurranse som gir elever fra 3. – 7. trinn mulighet til å lære mer om resirkulering, panting, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår. Det er helt gratis å være med!

Konkurransen går ut på å resirkulere aluminiumsbokser. Det vil si at dere skal sortere dette fra eget hjem og andre husstander. Klassen som går av med seieren er de som resirkulerer flest bokser/kg per elev. Aksjonen går fra 31. august til 7. desember 2018. Dere kan melde dere på fra begynnelsen eller hoppe på aksjonen underveis.

Det er kun mulig å melde på inntil 30 elever per lærer. Det er ikke mulig å registrere flere klasser på en e-postadresse. Dersom dere har en annen type trinndeling på din skole må du alliere deg med dine kolleger for å melde på flere klasser. Ellers er reglene kjempeenkle!

Slik foregår konkurransen:

1: Klassen skal resirkulere flest mulig aluminiumsbokser i løpet av konkurranseperioden. I Aksjon aluminium er alle aluminiumsbokser like mye verdt, uansett størrelse! I tillegg til den tradisjonelle brusboksen, kan du også resirkulere hermetikkbokser som for eksempel makrell i tomat, leverpostei, mais, hermetiske tomater og kokosmelk. Vi har regnet ut hvor mye aluminium det er i gjennomsnitt i en boks (14,9 gram). Elevene skal selvfølgelig slippe å ta med alle disse aluminiums- og hermetikkboksene på skolen. Som bevis på at de har resirkulert eller pantet aluminiumsboksene tar de med seg ”jekken” på toppen av lokket til skolen.

Vi er selvfølgelig klar over at det finnes andre bokser og andre produkter som er laget av aluminium. All aluminium (og andre materialer!) bør resirkuleres, men de teller ikke med i konkurransen. Vi forholder oss kun til aluminiumsbokser med ”jekker”. Disse fungerer som konkurransebevis.

2: Læreren samler inn alle ”jekkene” fra elevene. Vi stoler på at Norges flotte lærere ikke jukser! Læreren logger inn og registrerer antall bokser på aksjonaluminium.no. Det er opp til deg å bestemme hvor ofte du vil registrere. Landsoversikten oppdateres hele tiden, så dere får et bedre inntrykk om hvordan dere ligger an med jevnlig oppdatering.

3: Klassen som har resirkulert flest aluminiumsbokser per elev når konkurransen er over, har vunnet!

4: Det er ikke lov til å drikke mer mineralvann enn dere gjør normalt, eller kun spise hermetiske tomater til middag. Dere skal samle inn aluminiumsbokser som allerede er i bruk, ellers går jo vinninga opp i spinninga!

5: Fortell elevene dine om at aluminiumsboksene med mineralvann kan pantes, og at hermetikkboksene kan leveres ved det lokale returpunktet for glass og metall. Dere må bare huske å sikre dere ”jekken” som bevis først!

Få en egen aksjonspakke til din klasse!

De første 2000 klassene som melder seg på aksjonen får en aksjonspakke med spennende utstyr.

Oppdatering: Over 2000 klasser er påmeldt og vi har sendt ut alle våre gratis aksjonspakker. Men du kan laste ned det aller meste av innholdet på denne siden.

 

  • Dere får en stor plakat dere kan henge opp i klasserommet. Her kan dere holde oversikt over antall resirkulerte aluminiumsbokser.
  • Dere får også et sett med morsomme klistremerker som skal brukes på plakaten.
  • I tillegg får dere 2 fine aksjonsposer dere kan bruke til å samle jekkene i og et eget inspirasjonshefte om aksjonen.
Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer masse inspirasjon og forskjellige undervisningsopplegg tilpasset læreplanen for de ulike trinnene. Slik kan du jobbe med Aksjon aluminium i forskjellige fag!

Les mer