Konkurranseregler

Aksjon aluminium er en nasjonal konkurranse som gir elever fra 5. – 7. trinn mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår. Det er helt gratis å være med!

Konkurransen går ut på å resirkulere emballasje laget av aluminium. Det kan være folie, hermetikkboks, emballasje fra fisk i form, kjøtt i form, grønnsaker i form og tuber med majones, smøreost mm. Det vil si at dere skal sortere dette fra eget hjem og andre husstander.  I år kan læreren registrere flere klasser på samme e-postadresse.

Slik foregår konkurransen:

 Del I: Resirkulering (23. september til 20. oktober 2019)

1: Klassen skal resirkulere mest mulig aluminium i løpet av konkurranseperioden. I Aksjon aluminium er alle aluminiumsbokser like mye verdt, uansett størrelse! Vi har fire kategorier aluminium i konkurransen: Former, bokser, folie og tuber. Formene kan være grillformer av mange slag som fisk i form, kjøtt i form og grønnsaker i form. Bokser er hermetikkbokser som for eksempel makrell i tomat, leverpostei, mais, hermetiske tomater og kokosmelk. Folie er ca en knyttneve folie når den er presset sammen. Tuber kan være tuber til majones, kaviar, smøreost og lignende. Vi har regnet ut hvor mye aluminium det er i gjennomsnitt i hver enhet. Elevene skal selvfølgelig slippe å ta med alle disse aluminiums- og hermetikkboksene på skolen. Som bevis på at de har resirkulert aluminiumsboksene tar de med seg et registreringsark til skolen.

2: Læreren samler inn alle registreringsarkene fra elevene. Vi stoler på at Norges flotte lærere ikke jukser! Læreren logger inn og registrerer antall  på aksjonaluminium.no. Det er opp til deg å bestemme hvor ofte du vil registrere. Landsoversikten oppdateres hele tiden, så dere får et bedre inntrykk om hvordan dere ligger an med jevnlig oppdatering.

3: Klassen som har resirkulert mest aluminium per elev når konkurransen er over har vunnet! Det som skal regnes med må være registrert på aksjonssiden senest midnatt, kl. 00:00 på mandag 21. oktober. Vi trekker også en vinner blant alle som har deltatt.

4: Det er ikke lov til å kun spise hermetiske tomater til middag. Dere skal samle inn aluminiumsemballasje som allerede er i bruk, ellers går jo vinninga opp i spinninga!

5: Fortell elevene dine at aluminiumsboksene med mineralvann kan pantes, og at hermetikkboksene kan leveres ved det lokale returpunktet for glass og metall.

 Del II: Kreatv idé (21. oktober til 20. november 2019)
 Her står skolene fritt til å velge om de vil lage noe fysisk, lage tegninger eller animasjoner. En jury kårer en vinner blant de innsendte bidragene.
Juryen består av en representant fra hver av arrangørene og en hemmelig person vi tror du kjenner 🙂

Del III: Bildekonkurranse (23. september til 20. november 2019)

Hver uke velger vi et bilde blant de som har sendt inn eller lagt på instagram under #aksjonaluminium
Klassen vinner et flott klassesett fra Forskerfabrikkens rikholdige utvalg av vitenskapsprodukter.

 

Få en egen aksjonspakke til din klasse!

Alle 5. til 7. klasser som registrerer seg tidlig får tilsendt en super aksjonspakke  med materiell til hele klassen. Pakken sendes ut etter skolestart i august, og vi sender så langt lageret rekker.

  • Hver elev får en spesiallaget resirkuleringsbag der alt av aluminium samles.
  • En klasseplakat der all resirkulert materiale registreres.
  • Et hefte med informasjon om aluminium, resirkulering og egne registreringskort for det som resirkuleres i hver av de fire ukene.

 

Rekrutt 

Men hva med de yngre barna? Vi vet at barn er veldig opptatt av å ta vare på naturen og i år har vi laget et eget og litt forenklet opplegg til de yngste barna.
Rekrutter i barnehage og småskolen får følgebrev med informasjon og én resirkuleringsbag pr. avdeling/klasse.
Alle står også fritt til å bruke nettsiden til spill, spørsmål & svar og undervisningsopplegg beregnet på barn i 3.-4. klasse.

Alle kan også laste ned diplomer etter aksjonsslutt.

Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer inspirasjon og undervisningsopplegg som involverer aluminium eller andre metaller.  Slik kan du jobbe med Aksjon aluminium i forskjellige fag!

Les mer