Hva er Aksjon aluminium?

Aksjon aluminium er en nasjonal aksjon som gir elever i 5. – 7. klasse mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår.

Aksjonen går ut på å resirkulere emballasje laget av aluminium. Dette er aluminium som dessverre ofte havner i restavfallet. Det skal vi endre på nå! Folie, hermetikkbokser, emballasje fra fisk i form, kjøtt i form, grønnsaker i form og tuber med majones, smøreost mm.

Aksjonen er delt i tre.
Dere kan melde dere på fra begynnelsen eller hoppe på aksjonen underveis.

  1. Den første delen går fra 23. september til 20. oktober 2019. I denne perioden skal dere resirkulere så mye aluminium dere klarer. Vi har to hovedpremier: Én til klassen som har resirkulert aller mest og én klasse som blir trukket ut.
  2. Den andre delen, kreativt gjenbruk, går fra 21. oktober til 20. november. Da er det om å gjøre å være kreativ! Hvem har den beste gjenvinningsideen? Hva kan man bruke gjenvunnet aluminium til? En jury velger ut en heldig vinner.
  3. Hele perioden har vi en bildekonkurranse der man kan dokumentere ukens aksjonsaktiviteter. En vinner trekkes hver uke.

I år kan læreren registrere flere klasser på samme e-postadresse. Reglene er kjempeenkle!

Aluminium er et metall som kan resirkuleres i det uendelige! Å resirkulere aluminium krever bare 5 % så mye energi som det koster å utvinne aluminium fra bauksitt. Det betyr at den samme energimengden som kreves for å lage en helt ny boks kan brukes for å lage 20 resirkulerte bokser. Når vi resirkulerer sparer vi energi, og energibruk er ofte forbundet med utslipp av CO2, og forbruk av naturressurser som for eksempel olje og gass. Resirkulering er miljøvern i praksis!

Aksjonen går fra 23. september til 20. november 2019.

I tillegg til at det er helt gratis å delta i konkurransen, er det også kjempeenkelt å melde seg på! Dere kan vinne flotte premier til hele klassen. Aksjonen gir deg som lærer en god anledning til å inkludere viktige temaer i undervisningen. Vi har faktisk laget fiks ferdige undervisningsopplegg til deg, tilpasset læreplanene.

Vi håper aksjonen bidrar til mer kunnskap og engasjement om resirkulering av aluminium på en spennende og morsom måte. Bli med og gjør en enkel, men viktig, innsats for miljøet sammen med din klasse!

Hurtigsvarspremie: Få en egen aksjonspakke til din klasse!

Alle 5. til 7. klasser som registrerer seg  tidlig er garantert tilsendt en super aksjonspakke  med materiell til hele klassen.

  • Hver elev får en spesiallaget resirkuleringsbag der alt av aluminium samles.
  • En klasseplakat der all resirkulert materiale registreres.
  • Et hefte med informasjon om aluminium, resirkulering og egne registreringskort for det som resirkuleres i hver av de fire ukene.

Rekrutt 

Hva med de yngre barna? Vi vet at barn er veldig opptatt av å ta vare på naturen og i år har vi laget et eget og litt forenklet opplegg til de yngste barna.
Rekrutter i barnehage og småskolen får følgebrev og én resirkuleringsbag pr. avdeling/klasse.
Alle står også fritt til å bruke nettsiden til spill, spørsmål & svar og undervisningsopplegg.

Alle kan også laste ned diplomer etter aksjonsslutt.

Vi arrangerer Aksjon aluminium

Det er Forskerfabrikken, Norsk Metallgjenvinning AS og Hydro som arrangerer Aksjon aluminium. Resirkulering er en god måte å bruke ressurser på, det blir mindre søppel og alle hjelper jorda vår med å spare energi. Vi inviterer til Aksjon aluminium, for at elever skal lære mer om gjenvinning, energibruk og miljøansvar.


Forskerfabrikken er en sosial entreprenør som arbeider for at flere barn og unge skal bli mer interessert i realfag, og bidra til at de forstår disse fagene bedre. Forskerfabrikken tilbyr fritidskurs i forskning og matematikk og spennende sommerskoler i naturfag. De jobber også med å styrke naturfagsundervisningen i skolen ved å holde etterutdanningskurs for pedagoger.

Forskerfabrikken er opptatt av at barn utforsker sansene sine, gjennom å smake, lukte, se og høre. Samtidig får de diskutere og tenke høyt sammen med andre. På den måten blir læring gøy. Barna jobber både med hodet og med hendene når de utforsker naturen. Og det barna lærer, får de igjen nytte av på skolen.


Norsk Metallgjenvinning AS

Norsk Metallgjenvinning AS jobber for at det skal være enkelt å resirkulere metall!

Visste du at?

  • Vi i Norge kildesorterer nok metallemballasje til å lage 300 000 sykler hvert år
  • 760 resirkulerte aluminiumsbokser kan bli til en sykkel.
  • Metallemballasjen vi gjenvinner hvert år i Norge tilsvarer vekten av et middels stort hurtigruteskip.
  • En gjenvunnet makrell i tomat-boks sparer co2 tilsvarende 1,5 km bilkjøring. Eller energien som TV-en din bruker om den står på i tre timer.


Hydro er et aluminiumselskap med 35.000 ansatte i 40 land på alle kontinenter.

Hydro utvinner og foredler naturressurser til produkter som er en viktig del av hverdagen for stadig flere av oss. Naturen og det den gir oss, er grunnlaget for alt Hydro gjør. Hydro dekker alle områder av den globale aluminiumindustrien. Alt fra produksjon av primæraluminium, til det som kalles valsede og ekstruderte produkter og resirkulering av aluminium. I tillegg utvinner de bauksitt, raffinering av alumina og produksjon av energi.

Hydro har over 100 års erfaring med produksjon av fornybar energi, teknologi og innovasjon. Gjennom å bygge en bærekraftig framtid med nyskapende løsninger basert på aluminium tar Hydro ansvar for samfunnet de er en del av.

Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer inspirasjon og undervisningsopplegg som involverer aluminium eller andre metaller.  Slik kan du jobbe med Aksjon aluminium i forskjellige fag!

Les mer