Hva er Aksjon aluminium

Aksjon aluminium er en nasjonal konkurranse som gir elever i 5. – 7. klasse mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår.

Konkurransen går ut på å resirkulere emballasje laget av aluminium. Dette er aluminium som dessverre ofte havner i restavfallet. Det skal vi endre på nå! Folie, drikkebokser, hermetikkbokser, emballasje fra fisk i form, kjøtt i form, grønnsaker i form og tuber med majones, smøreost mm.

Aksjonen er delt i tre.
Dere kan melde dere på fra begynnelsen eller hoppe på aksjonen underveis. Den første delen går fra 23. september til 20. oktober 2019. I denne perioden skal dere resirkulere så mye aluminium dere klarer. Vi har to hovedpremier: Én til klassen som har resirkulert aller mest og én klasse som blir trukket ut.

Den andre delen går fra 20. oktober til 20. november. Da er det om å gjøre å være kreativ! Hvem har den beste gjenvinningsideen? Hva kan man bruke gjenvunnet aluminium til? Send oss tegninger, beskrivelser, animasjoner eller bilder av modeller dere har bygget av resirkulert materiale. En jury velger ut en heldig vinner.

Hele perioden har vi en bildekonkurranse der man kan dokumentere ukens aksjonsaktiviteter. En vinner trekkes hver uke.

I år kan læreren registrere flere klasser på samme e-postadresse. Reglene er kjempeenkle!

Aluminium er et metall som kan resirkuleres i det uendelige! En aluminiumsboks kan nemlig bli til en helt ny boks. Med energien som kreves for å lage en ny boks, kan vi faktisk lage 20 resirkulerte bokser. Det betyr at vi hjelper jorda med å spare energi når vi resirkulerer. Slik slipper vi ut mindre CO2, og trenger ikke bruke like mye naturressurser som for eksempel olje og gass.

Aksjonen går fra 23. september til 20. november 2019.

I tillegg til at det er helt gratis å delta i konkurransen, er det også kjempeenkelt å melde seg på! Dessuten kan dere vinne flotte premier til hele klassen. Aksjonen gir deg som lærer en god anledning til å inkludere viktige temaer i undervisningen. Vi har faktisk laget fiks ferdige undervisningsopplegg til deg, tilpasset læreplanene.

Vi håper aksjonen bidrar til mer kunnskap og engasjement om resirkulering av aluminium på en spennende og morsom måte. Bli med og gjør en enkel, men viktig, innsats for miljøet sammen med din klasse!

Vi arrangerer Aksjon aluminium

Det er Forskerfabrikken, Norsk Metallgjenvinning AS og Hydro som arrangerer Aksjon aluminium. Både Forskerfabrikken og Hydro synes det er viktig å ta ansvar for jorda vår. Dette ansvaret er det også viktig at barna tar. Slik kan alle hjelpe jorda vår med å spare energi. Vi inviterer til Aksjon aluminium, for at elever skal lære mer om gjenvinning, panting, energibruk og miljøansvar.

Forskerfabrikken:
Forskerfabrikken er en sosial entreprenør som arbeider for at flere barn og unge skal bli mer interessert i realfag, og bidra til at de forstår disse fagene bedre. Forskerfabrikken tilbyr fritidskurs i forskning og matematikk og spennende sommerskoler i naturfag. De jobber også med å styrke naturfagsundervisningen i skolen ved å holde etterutdanningskurs for pedagoger.

Forskerfabrikken er opptatt av at barn utforsker sansene sine, gjennom å smake, lukte, se og høre. Samtidig får de diskutere og tenke høyt sammen med andre. På den måten blir læring gøy. Barna jobber både med hodet og med hendene når de utforsker naturen. Og det barna lærer, får de igjen nytte av på skolen.

Hydro:
Hydro er et aluminiumselskap med 35.000 ansatte i 40 land på alle kontinenter.

Hydro utvinner og foredler naturressurser til produkter som er en viktig del av hverdagen for stadig flere av oss. Naturen og det den gir oss, er grunnlaget for alt Hydro gjør. Hydro dekker alle områder av den globale aluminiumindustrien. Alt fra produksjon av primæraluminium, til det som kalles valsede og ekstruderte produkter og resirkulering av aluminium. I tillegg utvinner de bauksitt, raffinering av alumina og produksjon av energi.

Hydro har over 100 års erfaring med produksjon av fornybar energi, teknologi og innovasjon. Gjennom å bygge en bærekraftig framtid med nyskapende løsninger basert på aluminium tar Hydro ansvar for samfunnet de er en del av.

 

Se vårt spennende undervisningsmateriell!

Her finner du som lærer masse inspirasjon og forskjellige undervisningsopplegg tilpasset læreplanen for de ulike trinnene. Slik kan du jobbe med Aksjon aluminium i forskjellige fag!

Les mer